الرئيسية / مقالات وأبحاث أثرية / GEOTECHNICAL HAZARDS OF ROCK-MASS WALLS IN KOM ELSHUQAFA CATACOMB, ALEXANDRIA, Egypt

GEOTECHNICAL HAZARDS OF ROCK-MASS WALLS IN KOM ELSHUQAFA CATACOMB, ALEXANDRIA, Egypt

Abdel-Fattah El-BANNA

Associate Professor, Dept. of conservation, Faculty of Archaeology, Cairo University

ABSTRACT

Catacombs in Kom Elshuqafa at Alexandria are subjected to a range of geotechnical hazards which arise largely from the geological setting of the area in which it is situated. Only in 1900 was Kom El Shoqafa rediscovered after centuries. This tomb wastunneled into the bedrock of Calcareous Sandstone structure,in the age of the Antonine emperors (2 AD) for a single wealthy family still practicing the ancient religion. As a privately financed project, it is an engineering feat of some magnitude. It has been destroyed or severely damaged by subsurface water saturating the underlying rocky mass. The catacomb were left uncontrolled and exposed to environmental deterioration when the auther undertook a study of the geotechnical problems affecting the tomb. The outher started with field-based observation of the monument’s condition and, description of the building materials.

In 2000, samples of the rock massif were collected on site and in 2001, laboratory studies of those samples were carried out in the Department of Geomechanics at the Tor vergata University, Roma. The laboratory studies comprised two main steps: diagnosis of the deterioration factors and their geotechnical interpretation as an effect of salt solution, water saturation and temperature changes.

Understanding of the present state of stability of such burial structures needs a deep reflection covering all the factors contributing in the decaying of structure. The main contribution of this paper is to get a better understanding of the rock mass behavior and the origin and neoformationrelative to their mineralogical composition, internal structure and path of deformationof the saltsby using Scanning Electron Microscope (SEM) examination, x-ray diffraction investigations. In laboratory testing two geomechanical methods were used: non- destructive ultrasonic control and destructive uniaxial compression testing with monitoring of prefailure and postfailure deformation fabrics. Both applied methods showed the salt solutions to be the main deterioration

المخاطر الجيوتقنية التي تتعرض لها الحوائط الصخرية في مقبرة الكاتاكومب بكوم الشقافة، الأسكندرية – مصر

عبد الفتاح البنا

أستاذ مساعد ، قسم ترميم الآثار ، كلية الآثار ، جامعة القاهرة

الملخص العربي

تخضع مقبرة الكاتاكومب بمنطقة كوم الشقافة في الاسكندرية لسلسلة من المخاطر الجيوتقنية الّتي تنشأ إلى حد كبير عن الوضع الجيولوجي للمنطقة التي توجد بها المقبرة. أعيد اكتشاف المقبرة عام 1900م، و هي من نوع المقابر المنقورة في التراكيب الصخرية (حجر رملي كلسي) . يرجع تاريخ المقبرة للقرن الثاني الميلادي في فترة الأمبراطور الروماني أنطونيو(Antonine) ، و كانت مخصصة لأسرة بعينهاتمارس  الديانة القديمة. و تعتبر هذه المقبرة لضخامتها مفخرة هندسية كمشروع خاص لأسرة واحدة. تعرضت هذه المقبرة للتدهور و التلف نتيجة لتأثير المياه تحت السطحية التي تتسرب إلى الطبقات السلفية للتركيب الصخري. و كان نتيجة لترك المقبرة معرضة للتلف و عدم التحكم البيئي سببا لإختيار هذا البحث الذي يتناول دراسة مشاكل المخاطر الجيوتقنية التي تؤثر على مقبرة الكاتاكومب. و قد بدأ المؤلف دراسته اعتمادا على المعاينة الميدانية لظروف الأثر و الوصف التقني لمواد البناء.

في 2000، تم تجميع عدد من عينات التركيب الصخري من موقع المقبرة ، و في 2001، خضعت هذه العينات للدراسات المعملية في قسم ميكانيكا الصخور بجامعة تورفورجاتا بروما – إيطاليا. شملت الدراسات المعملية خطوتين رئيسيّتين: تشخيص عوامل التدهور و تفسيرهم الجيوتقني كنتيجة لتأثير المحاليل الملحية، التشبع بالماء ، و تغييرات درجة الحرارة.

يحتاج فهم حالة الإتزان الراهن لنماذج مقابر الدفن، إلى تفكير عميق يشمل كل العوامل التي تسهم أو تشارك في تلف مثل هذه المنشآت. الإسهام الرئيسيّ لهذا البحث هو الحصول على فهم أحسن لسلوك التركيب الصخريّ و مصدر أو أصل نشأة التكوينات الجديدة و علاقتها بالتركيب المعدني الأصلي ، كذلك التركيب أو البناء الداخليّ، و مسارات الأملاح المسببة للتدهور ، و تم دراسة ذلك بواسطة استخدام التحليل بطريقة حيود الأشعة السينية، و طريقة التحليل الكيميائي بالإمتصاص الذري (AAS) ، و فحص الميكروسكوب الإلكتروني الماسح (SEM) . كما استخدم اثنان من  الاختبارات الجيوميكانيكية  : أحدهما غير- هدّام وهو إختبار الموجات فوق الصوتية و أخر هدّام بإستخدام إختبار الضغط أحاديّ المحور مع مراقبة أو رصد التشوه الحادث في مرحلتي ما قبل الإنهيار و ما بعده لبناء الصخر الداخلي. نتائج كلتا الطريقتين أثبتت أن تأثير المحاليل الملحية هي سبب التدهور الرئيسيّ.

The interest, who wish to see a full paper can request it

p get001

p get003

 p get002

عن الدكتور عبد الفتاح البنا

شاهد أيضاً

GEOTECHNICAL HAZARDS OF ROCK-MASS WALLS IN KOM ELSHUQAFA CATACOMB, ALEXANDRIA, Egypt

Abdel-Fattah El-BANNA Associate Professor, Dept. of conservation, Faculty of Archaeology, Cairo University ABSTRACT Catacombs in …

اترك تعليقاً